Lees over de risicofactoren van tandvleesproblemen

Tandvleesproblemen worden vaak te laat vastgesteld

Parodontitis ontwikkelt zich vaak ongemerkt, hoewel een tandarts de eerste signalen al in een zeer vroeg stadium kan herkennen.

Bloedend tandvlees is een waarschuwingssignaal

Gezond tandvlees zit stevig vast aan de tanden en bloedt niet bij aanraking. Ongezond tandvlees is rood, bloedt gemakkelijk bij aanraking en is gezwollen. De tanden zijn mogelijk vlekkerig door de ophoping van tandplak.

Risicofactoren en risicogroepen

Bepaalde risicofactoren verhogen de kans op het ontstaan en verergeren van parodontitis.

Stress

Stressvolle situaties hebben effect op de gezondheid van het tandvlees. Mensen met stress besteden daarnaast vaak minder aandacht aan mondverzorging. Dit bevordert de ophoping van tandplak nog verder en verhoogt zo de kans op ontstekingen van het omliggende weefsel.

Diabetici

Bij een verhoogd bloedsuikerniveau reageert het immuunsysteem feller op aanvallen van bacteriën op het tandvlees. Diabetici hebben een drie keer hoger risico op tandvleesproblemen.

Zwangerschap

Tijdens zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Dit is ook bepalend voor veranderingen in het tandvlees. De vatbaarheid voor ontstekingen van het tandvlees en parodontitis neemt toe.

Hoge bloeddruk

Sommige medicatie tegen een hoge bloeddruk (o.a. nifedipine, amlodipine, nitrendipine) kan tandvleesproliferatie veroorzaken. Dit bevordert de aanmaak van tandplak en maakt een goede mondverzorging lastiger.

Vanaf de leeftijd van 40

Tandvleesproblemen kunnen op elke leeftijd optreden, zeker wanneer er risicofactoren zoals roken of diabetes in het spel zijn. De kans op parodontitis neemt echter aanzienlijk toe met het ouder worden. Studies tonen aan dat tandvleesproblemen vaker voorkomen naarmate uw leeftijd vordert.

Roken

Rokers lijden 2,5 tot 6 keer vaker aan tandvleesproblemen dan niet-rokers. Hun parodontitis is vaak ernstiger en de kans op een effectieve behandeling en genezing is kleiner.