Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor het tandvlees?

Lees dit artikel in 8 Minuten
De bescherming van het tandvlees moet de hoogste prioriteit hebben, vooral op volwassen leeftijd. Zelfs het negeren van bloedend tandvlees kan ernstige gevolgen hebben voor je tandheelkundig apparaat. In dit artikel wordt het belang en het behoud van gezond tandvlees uitgelegd. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.
Waarom is tandvleesbescherming zo belangrijk?
Het tandvlees maakt deel uit van het mondslijmvlies. Dit essentiële deel van de mondholte bedekt de tanden van het kaakbot tot aan de kruin. Het biedt vooral een beschermende en vasthoudende functie. De tanden worden gestabiliseerd en het binnendringen van schadelijke bacteriën in de kaak en de wortels van de tanden wordt voorkomen. Het terugtrekken van het tandvlees, bijvoorbeeld door ontstekingen van het tandvlees, leidt in het ergste geval tot tandverlies.
Om dit te voorkomen is een optimale mondhygiëne essentieel, bestaande uit twee keer per dag tandenpoetsen met tandenborstel en tandpasta, tandzijde gebruiken voor gaatjes en antibacterieel mondwater en de tong reinigen met een tongreiniger. Maar ook voeding is van groot belang in verband met de gezondheid van het tandvlees.
De rol van voeding - goede en slechte voeding voor het tandvlees
Talrijke tand- en tandvleesaandoeningen zijn terug te voeren op slechte voeding. Mensen die slecht eten, hebben vaak last van energie- of eiwittekorten. Dit vergroot de vatbaarheid voor bacteriële infecties, omdat het lichaam de energie en de eiwitten in het eiwit nodig heeft om het immuunsysteem op peil te houden. Overgewicht heeft ook een negatieve invloed op de immuunrespons. Daarom zijn zowel ondervoeding als obesitas risicofactoren voor parodontitis.
Bij acute gingivitis is het aantal slechte bacteriën in de mondholte hoger dan normaal. Deze komen in de lager gelegen delen van het tandvlees terecht en maken ze los van de tandhalzen. Het immuunsysteem in de mond wordt verder verzwakt door de lichaamseigen afweer, omdat de resulterende metabolische moleculen – de zogenaamde vrije radicalen – extra schade aan het weefsel veroorzaken. Dit effect wordt versterkt door bepaalde voedingsmiddelen.
Volgens wetenschappelijke studies verhoogt een laag vitamine C-gehalte de kans op parodontitis. Fruit zoals duindoorn, citrusvruchten en appels bevatten grote hoeveelheden vitamine C, maar ook groenten kunnen aan de behoefte voldoen. Broccoli of verse spinazie zijn een uitstekende bron van vitamine C en tegelijkertijd tandvriendelijker.
Rauwe groenten en fruit bevatten bovendien vezels en zijn ideaal als tussendoortje. Het vereist krachtig kauwen, wat ook de speekselvloed stimuleert, waardoor zuren en suikers uit de mond worden gespoeld. Voorzichtigheid is geboden bij alle fruitsoorten met een bijzonder hoog fructose- of zuurgehalte. Hoewel bananen gezond zijn, kunnen ze tandbederf bevorderen. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk je tanden te poetsen. Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten tasten het tandglazuur aan, en meteen poetsen is een grotere belasting. Daarom raden veel tandartsen aan om een half uur te wachten na het eten van zuur voedsel. Als dit niet mogelijk is, poets dan direct je tanden, want dat is beslist beter dan helemaal niet poetsen.
Het immuunsysteem en gezond tandvlees hebben niet alleen vitamine C nodig. Bij een tekort aan vitamine A drogen de slijmvliezen in de mond uit. Een droge mond is een goede voedingsbodem voor ontstekingsbacteriën. De celvernieuwing wordt ondersteund door vitamine E en vitamine D speelt een belangrijke rol in de calciumstofwisseling. Om de wondgenezing te ondersteunen, moet je voedingsmiddelen met een hoog foliumzuurgehalte, zoals tomaten, peulvruchten, asperges, kool en volkorenproducten, in je dieet opnemen.
Mineralen versterken tanden en botten en vormen een ander belangrijk onderdeel van voedingstherapie. Een lage magnesiuminname verhoogt de kans op parodontitis, omdat het mineraal het behoud van botten en tanden ondersteunt. Noten, zonnebloempitten, sesam of peulvruchten zijn allemaal rijk aan magnesium.
Gerichte voeding kan de opbouw van het immuunsysteem versnellen, omdat er een wetenschappelijk bewezen verband bestaat tussen voeding en parodontitis. Om tandvlees- en parodontale aandoeningen te voorkomen adviseren wij 2 tot 3 maaltijden per dag, 3 handenvol groenten en 2 handenvol suikerarm fruit, veel eiwitten en omega-3-vetzuren. Daarnaast dien je minimaal 2 liter water of minimaal suikervrije dranken te drinken. Ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma, gember en nootmuskaat kunnen ook de genezing ondersteunen.
Onze artsen raden aan:
of
Op zoek naar het beste product voor jouw tandvlees?
Doe de test om erachter te komen welke producten het meest geschikt zijn voor jou.