Welke tandpasta kan ik grbeuiken voor parodontale aandoeningen en gingivitis?

Lees dit artikel in 5 minuten

De basis van mondhygiëne is regelmatig en grondig poetsen met tandpasta. De selectie aan variëteiten is echter enorm. Meestal blijven we uit gewoonte bij de tandpasta die we ooit goed vonden. In de meeste gevallen is dit prima. Maar als het tandvlees ontstoken is of, in het ergste geval, het parodontium al beschadigd is, moet de tandpasta zorgvuldiger worden geselecteerd.

Reinigingsmiddelen gemaakt van silicaatverbindingen, krijt of marmerpoeder zijn verantwoordelijk voor de mechanische reiniging van de tanden. Samen met de tandenborstel reinigen ze tandplak en bacteriën.

Schuimmiddelen verdelen de tandpasta gelijkmatig in de mond en lossen voedselresten en tandplak op.

Het meest gebruikte bevochtigingsmiddel is sorbitol. De suikervervanger voorkomt dat de tandpasta uitdroogt. De tandpasta krijgt zijn aangename smaak door smaakstoffen en de fabrikanten gebruiken conserveermiddelen om vroegtijdige bederf te voorkomen.

Voor verdere benodigdheden zijn er ook een aantal optionele ingrediënten die verschillende doelen dienen. Het is algemeen bekend dat fluoride tandglazuur versterkt en op de lange termijn tandbederf voorkomt. Pyrofosfaat wordt gebruikt om de mineralisatie van tandplak te voorkomen en om tandsteen te voorkomen. Zinkzouten voorkomen ook de vorming van tandsteen en zijn effectief tegen slechte adem. En tot slot heeft tin in combinatie met aminefluoride een sterk antibacterieel effect, zodat de oorzaak van gingivitis wordt bestreden.

De belangrijkste oorzaak van tandvleesziekten, die op hun beurt kunnen leiden tot parodontitis, zijn bacteriën die zich in de vorm van afzettingen ophopen, vooral op de rand van het tandvlees. De zogenaamde plaque kan ook worden aangetroffen op het oppervlak van de tong, aangezien sommige bacteriën zich bijzonder thuis voelen in de talrijke kuiltjes daar. Alleen tandenpoetsen is niet voldoende om gingivitis of parodontitis tegen te gaan, maar het is altijd de basis van optimale mondhygiëne. Dit bestaat in ieder geval uit het poetsen van de tanden met een tandenborstel, tandpasta en tandzijde, en het regelmatig gebruik van mondspoeling. Dit omvat ook het dagelijks gebruik van een speciale tongreiniger. Op deze manier kunt u tandvleesproblemen binnen uw eigen vier muren voorkomen of beperken als u al getroffen bent. U moet er echter ook voor zorgen dat uw tanden professioneel worden gereinigd door uw tandarts en regelmatig worden gecontroleerd. U moet ook onmiddellijk reageren bij licht frequent bloeden van het tandvlees, omdat gingivitis niet lichtvaardig moet worden opgevat. Ook als je geen andere klachten hebt, want het grootste probleem is dat parodontitis vaak te laat wordt ontdekt. Met de juiste behandeling is veel schade echter omkeerbaar.

Maar welke tandpasta helpt in de strijd tegen gingivitis en parodontitis?

Er zijn tandpastavarianten die specifiek zijn ontworpen om niet alleen de symptomen, maar ook de hoofdoorzaken van ontsteking aan te pakken. De werkzame stofcombinatie van aminefluoride en tinfluoride wordt aanbevolen vanwege zijn anti-plaque en ontstekingsremmende werking. Het is bewezen dat dit hardnekkige tandplak permanent verwijdert. Daarnaast biedt tandpasta met deze ingrediënten een uitstekende bescherming tegen tandbederf. Regelmatig gebruik bevordert zelfs de regeneratie van geïrriteerd tandvlees. Tandpasta met fluoride ondersteunt ook grondige tandenverzorging, omdat het het tandglazuur versterkt en kiemen vermindert. Xylitol en chloorhexidine zijn ook effectief tegen bacteriën. Essentiële oliën en kruidenextracten zoals salie, kamille en munt werken ontstekingsremmend en kunnen ook het genezingsproces ondersteunen.

Een blik op de ingrediënten van in de handel verkrijgbare tandpasta's is daarom absoluut noodzakelijk om bovenstaande redenen. Bovendien, als je gingivitis of parodontitis hebt, volg altijd het advies van je tandarts.

Onze artsen raden aan:

of

Op zoek naar het beste product voor jouw tandvlees?

Doe de test om erachter te komen welke producten het meest geschikt zijn voor jou.

Doe de test

Alles over tandvleesgezondheid